Túrajó

Köszönettel tartozunk

A terepbejáráson, kutatáson, utánajáráson, interjúk készítésén túl rengeteg helyismereti kiadványt, szakkönyvet is átolvasunk, hogy a sétákon elhangzó történeteink hitelesek legyenek, s hogy a vezetések során hivatkozni tudjunk az eredeti forrásokra. Számos helyi intézménynek tartozunk köszönettel a helytörténeti kutatómunkánkhoz nyújtott segítségéért, így többek között az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnak, a Veszprém Megyei Levéltárnak, a Pannon Egyetemi Könyvtár és Levéltárnak, a Laczkó Dezső Múzeumnak, a Hajmáskéri Közérdekű Muzeális Kiállítóhelynek és az Ajkai Bányászati Múzeumnak. Azt viszont még ennél is nehezebb volna felsorolni, hányan segítettek önzetlenül az egyes témák összeállításában. Hogy tényleg csak pár nevet említsünk: a Pannon Egyetemet bejáró sétánk kidolgozását Domokos Endre és Somogyi Viola segítette remek ötleteivel; a veszprémi zsidó séta anyagát a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetője Wittmann Zsuzsanna és Máthé Éva lektorálta; a malom tematika esetében mentoraink között említhetjük többek között Wöller Istvánt, Éllő Györgyöt, Frick Beatrixt, Molnár Jenőt, Magyar Jánost, Tamás Pétert; az egykori veszprémvölgyi Vidám park hangulatát Kovács Tibor, Nagy Lizetta és Debreczenyi János segített felidézni; Balatonalmádi múltjának megismerésében Kovács Istvántól kaptunk sok hasznos támpontot; Balatonfüreden Dr. Olti Ferenc segítségével dolgoztuk fel az egykori füredi zsidó közösség történetét; Hajmáskéren Gacsal Márta, Seregélyes András, Dancsó Valéria és Varsányi István működtek közre a katonaváros múltját bemutató sétánk előkészítésében; geológiai ismereteinket Futó Jánosnak és Korbély Barnabásnak köszönhetjük; Ajka-Csingervölgy ipartörténetének bemutatását Horváth Károly önzetlen múltidézése tette lehetővé… Szerencsére a szervezésben is remek partnerekre találtunk a sétaútvonalakon érintett vendéglátóhelyekben. Például NaTúra sétánk kiindulási pontja a Betekints Wellness és Konferenciahotel, amely frissítővel bocsát utunkra; füredi flódnink pedig a balatonfüredi Anna Grand Hotel Wine & Vital konyháján kifejezetten sétavendégeinknek készül a hagyományos recept szerint.

Fotó: Ács László